Egyedül is cselekedhetünk! – 7 okos tipp a környezetszennyezés ellen

Kategória:
Életmód, Élet

Létrehozva:
2022-03-01 21:11:43

Cikk írója:
Szintai-Major Dóra


Egyedül is cselekedhetünk! – 7 okos tipp a környezetszennyezés ellen


Noha manapság a korábbi évtizedekhez képest jóval több információval rendelkezünk a környezetszennyezésről és azon lehetőségekről, melyekkel azt visszaszoríthatjuk, még ha igen környezettudatosak vagyunk is, akaratlanul a levegőbe juttathatunk rovarirtót, gyomirtót, parfümöt. Autót vezetünk, ünnepelünk és szemetelünk, mely tevékenységekkel sajnos továbbra is szennyezzük a vizet, a levegőt, a környezetünket.

A környezetszennyezés számos betegség és allergia kiváltója is, megnehezítve az emberek életét. Van azonban néhány dolog, amit közösségünkben és egyes egyedül is tehetünk azért, hogy csökkentsük a környezetszennyezést!

1.Ne szemeteljünk!

Mindenekelőtt kerüljük a szemetelést! Ha eddig szokásunk volt itt-ott eldobni egy csomagolást (főleg polietilént) vagy üres konzervdobozt nyilvános helyen, ezt azonnal hagyjuk abba! Ha látunk olyan embert, aki szemetel, mutassunk példát neki.

2. Hasznosítsuk újra a tárgyakat

Tegyünk erőfeszítéseket arra, hogy a használt termékeket újra felhasználhassuk: gyűjtsük külön a műanyagot, papírt, kartont, fémet lakóhelyünkön, ellenkező esetben Földünk könnyen elhasználódik és a jövőben egyre több, értékes természetes élőhelyünkből kell szemétlerakót csinálnunk.

3.Ne folyassuk a vegyi anyagokat a csatornába!

Számos embernek van meg az a rossz szokása, hogy a használt vegyi anyagok, gyomirtók, rovarirtók, mérgek, motorolaj, szappan, mosószer maradékát leönti a csatornába. Ha ilyesmit látunk, azt érdemes jelenteni az illetékes szerveknek. A csatornák ugyanis a folyókban folytatódnak és végül a tengerben, amely a halak, vízi élőlények, növények, állatok élőhelye. Ezeket károsítjuk az csatornába öntött mérgekkel!

Az ilyen ártalmas vegyi anyagokat biztonságos formában dobjuk ki, a helyi lehetőségeknek megfelelően, a használt szűrőket és motorolajat pedig hasznosítsuk újra.

4.Komposztáljunk

Készítsünk komposzt gödröt otthonunkban. Készen is beszerezhetjük. Dobjunk ki ide minden konyhai- és kerti hulladékot, amely idővel egészséges, organikus, tápanyagban gazdag műtrágyává válik. Felhasználhatjuk a kertben, a növényekhez, ráadásul használhatjuk őket a durva és veszélyes vegyi műtrágyák helyett.

5.Használjunk környezetbarát termékeket

A vegyi anyagok helyett alkalmazzunk szerves és vegyi anyag-mentes alternatívákat gyomirtóként és rovarirtóként. Ez csökkenti a vegyi anyagok mennyiségét, amelyek például a csatornákban kötnek ki. Hasonlóan ehhez, autómosáshoz is használjunk környezetbarát termékeket.

6.Csökkentsük az autók használatát

A járművek szénmonoxidot bocsátanak a levegőbe, hozzájárulva a globális felmelegedéshez. Ezért okosabb ötlet rövid távon gyalogolni, ha csak lehet, ahelyett, hogy saját autónkat beindítjuk és érdemesebb igénybe venni a tömegközlekedést is. Az sem hátrányos dolog, ha az ugyanonnan induló és ugyanoda tartó emberek megbeszélés szerint egy autóval mennek. Már ez is sokat jelenthet a környezetszennyezés csökkentésében.

7.Ültessünk fákat

Ahová csak lehet, ültessünk új fákat, mivel ezek felszívják a környezetből a szén-dioxidot és oxigént bocsátanak ki. Igen fontos szerepet játszanak abban, hogy környezetünk tiszta és egészséges legyen.

Amikor csak van lehetőségünk, egyeztessünk a körülöttünk élőkkel, milyen erőfeszítéseket tehetünk a környezetszennyezés ellen, keltsük fel másokban is az érdeklődést, ugyanis nem igaz, hogy egyedül nem tehetünk semmit.

Forrás: napidoktor.hu


 

 

 

 

 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »